Sigara içmenin hükmü

Sual: Selamun aleykum. Rabbim öncelikle sizlerden razı olsun. Bu site sayesinde gurbette de olsak, Hocamızın sohbetini dinlemek nasip oluyor. Benim sorum sigara hakkında. Sizin de daha önce sorulan bir soruya cevaben sigaranın zararlarından bahsetmişsiniz ve haram olduğunu beyan etmişsiniz. İnternette bir kaç yerde okumam sonrası, gördüm ki sofiler sigara konusunda çok katı değiller. Ben de bundan iki ay önce tövbe aldım ve vakfa sürekli gidiyorum. Fakat bu sigara içmelerini gördükçe içim rahat etmiyor bir türlü. Nasıl olur da insan Rabbimin yapma dediğini yapar. Kurbanım bana doğru yolda yardım eden kişiyi, dışarıda sigara içerken görünce üzülüyorum, içim yanıyor. Sanki artık dedikleri tesir etmiyor, çünkü aklıma işlediği haram geliyor. Bana bir fikir beyan edersiniz inshAllah. InshAllah düşüncemde bana bir yol gösterirsiniz? Rabbim sizden razı olsun inshAllah. Selam ve dua ile.

Cevap: Öncelikle size Hz. Peygamber’in (asv) şu hadisi şeriflerini nasihat etmek isterim.

Birincisi; “Gerçek mümin elinden ve dilinden yani her hal ve fiilinden emin olunan (örnek olan, yaşantısıyla da iyiyi teşvik edip kötülükten sakındıran) kimsedir.”

İkincisi; “Ey insanlar müminin firasetinden (anlayış, bakış ve değerlendirişinden) korkun. Yani dikkat edin. Çünkü o her hadiseye Allah’ın nuru ile (Allah’ın belirlemiş olduğu ölçüler çerçevesinde) bakar.”

Bu hadisi şerifler üzerinde iyi düşünürseniz Kur’ân-ı Kerim’in Furkan suresi’nin 28. ayeti kerimesinin mana-i münifine ulaşırsınız. Bu ayet i kerimede Rabbimiz mealen buyururlar ki: “Yazıklar olsun bana ki beni Hak’tan alıkoyan, batıla ve yanlışa sevk eden hidayet ve istikametten beni saptırmaya çalışan kişileri dost edindim.”

Kanaatim ki arif iseniz bu kadar tarif sizin için kâfidir.

Selam ve dua ile.