ES-SEYYİD EŞ-ŞEYH AHMED EL-MÜFTİ (K.S)

Seyda-i Huseyni ve Şeyh Ahmed Muftü olarakta anılmıştır. Kendileri seyyid'tir. 
Aslen Mardin’in Marmari isimli köyünden olup kendileride burada doğmuştur. İlim tahsilini önceleri Molla Said-i Dara’nın yanında yapmış ardındanda Suriye Amude’de Molla Ubeydullah’ın yanında yapmış, sonrada Şam’a gidip ulema arasında bilhassa hadis ilminde meşhur olan, rivayetlere göre yetmişbin hadis ezberinde bulunan Şeyh Bedreddin Hassun’un yanında ilmini tamamlıyıp ilim icazetini bu zattan almıştır.

Tasavvufu amelini önceleri Suriye Hama şehrinde mukim kadiri şeyhi olan Şeyh Necib Hasen-i Kadiri (k.s) yanında yapıp bu zat tarafından Kadiri tarikatında icazet halifelik almıştır. Ardından Kamışlı ilçesinin Hazne köyüne gelip arifi billah büyük mürşid Şeyh Ahmed El-Haznevi (k.s) hazretlerine biat edip teslim olduktan sonra amel ve hizmet etmeye başlar nihayet 1950 yılında Şeyh Ahmed El-Haznevi (k.s) hazretleri tarafından Nakşibendi tarikatında hilafet almıştır. 

Şeyh Ahmed El-Haznevi (k.s) hazretlerinin vefatından sonra yerine geçen evladı Şeyh Masum El-Haznevi (k.s) hazretlerinin talebi üzere Seyda-i Huseyni (k.s) Amude’de irşad faaliyetlerine başlamıştır. İrşadı Amude ve Derbesiye civarlarında olmuş yaz kış camide beş vakit sohbet halkaları oluşturmuş ilmi ile amil bir zat olan Seyda-i Huseyni (k.s) sohbetleri ile çok kişileri irşad etmiş islamdan uzak yaşıyan çok kişileri hak yoluna sevketmiş ve hidayetlerine vesile olmuştur. Nakşibendi tarikatı adabları ile Hatme Teveccuh ve sohbetlerle büyük hizmetlerde bulunmuş. Şeyh Ahmed El-Haznevi (k.s) hazretleri hayatta iken teveccuh zamanı ayrı ayrı zamanlarda sadece iki halifesine teveccuh yapma emri vermiştir. Bunlardan biri Şeyh Masum El-Haznevi (k.s) ikincisi ise Seyda-i Huseyni (k.s)’ dur. 

İyi bir alim olan Seyda-i Huseyni (k.s) devlet tarafından kendi bölgesinde halkın dini sorunlarına fetva vermekle resmi olarak görevlendirilir. Bundan sonra ismi Şeyh Ahmed-i Muftü olarak anılır. Seyda-i Huseyni (k.s) bir çok eser üzerinde haşiye var isede tek başına te’lif bir eser bırakıp bırakmadığını bilmemekteyiz. Seyda-i Huseyni (k.s) birkaç kişi tarafından kendisine Tarikat ve Tasavvuf adabları hakkında sorularda bulunulan ve Seyda-i Huseyni’nin (k.s) soruları cevablandırdığı Kürtçe bir kaset mevcuttur ve bu kasette geçen soru ve cevablar olduğu gibi, Şeyh Abdulğani El-Haznevi (k.s) Hazretlerinin emri ile Es-Seyyid Muhammed Şerif Nusaybin-i tarafından arapça olarak yazılmış bir eser haline getirilimiştir. Eserin adı ’’ Hediyyetul-Habib El-Beyne Es-Saili vel mecîb’’ eser henüz türkçeye çevirilmemiştir.

Seyda-i Şeyh Ahmed El-Huseyni (k.s) ardından üç halife bırakır;

1) Şeyh Abdulğani El-Haznevi (k.s) bu zat büyük mürşid Şeyh Ahmed El-Haznevi (k.s) hazretlerinin oğludur ve şu an irşad makamındadır.

2) Molla Muhammed-i Halebi 

3) Şeyh İbrahim Hasen En-Nakşabendi (Haseke Müftüsü) 

Seyda-i Huseyni (k.s) 97 senelik bir yaşam sonunda 4 Aralık 1997 tarihinde Suriye-Haseke şehrinde vefat etmiş ve orada defin edilmiştir. Allah-u Teala makamını yüceltsin. Bizleride feyzinden ve bereketinden istifade edenlerden eylesin..

(Amin)