Eş-ŞEYH HACI HASAN RAHMİ YAVUZ El-ÇAYKARAVİ (K.S)

Merhum Hacı Hasan Rahmi Efendi ,(YAVUZ) 1909 yılında Çaykara `nın Akdoğan Köyü Kovacık Mahallesinde dünyaya geldi. Cumhuriyetin kurulduğu yıllarda Osmanlı Medreselerinin son halkalarından birini temsil eden merhum Tayyib Zühdü Şahin Efendi`den, ilim tahsil ederek kendini yetiştiren Hacı Hasan Rahmi Efendi ,(YAVUZ) yetiştirdiği öğrenciler ve öğrencilerinin öğrencileri de halen bu misyonunu devam ettirmektedirler. İslam kültürüne yaptığı katkılar ve Müslümanlara verdiği yoğun hizmetler, onun hizmetlerinin güzelliğini ispatlıyor.
Çok zor koşullar altında hizmetlerde bulunan Hacı Hasan Efendi , 30 Mart 1982`de yine Çaykara `nın Akdoğan Köyü Kovacık Mahallesinde medrese olarak kullandığı kendi evinde, en son dersini de öğrencilerine vererek dünyaya gözlerini yumdu.

Hapishane kapattıran `ahlak abidesi
Trabzon `un Çaykara ilçesinde yarım asra yakın dini hizmet veren ve yaşadığı dönemde ilçedeki hapishanenin kapısına kilit vurduracak kadar insanları iyiliğe yönlendiren Hacı Hasan Efendi (Hasan Rami Yavuz )1909 yılında Çaykara `nın Akdoğan Köyünde dünyaya geldi. Cumhuriyetin kurulduğu yıllarda Osmanlı Medreselerinin son halkalarından birini temsil eden merhum Tayyib Zühdü Şahin Efendi`den, çok zor siyasi şartlar altında ilim tahsil ederek kendini yetiştiren Hacı Hasan Efendinin babası Mehmet Zeki Efendi Sarıkamışta şehit düştü. HAYATINI HİZMETE ADADI Maddi imkansızlıklar ve zor siyasi şartlar altında ilim öğrenen Hacı Hasan Efendi , tüm engellere rağmen ilim aşkı sayesinde ömrünü hem öğrenmek hem de öğretmek için İslami ilimlere adadı. tam 42 yıl boyunca öğrenci yetiştirdi. Aynı zamanda büyük kıraat alimi olan Mehmed Rüştü Aşıkkutlu`nun talebelerinden olan Hacı Hasan Efendi , ömrü boyunca 250`den fazla icazetli öğrenci yetiştirdi ve binlerce insana irşat dersleri verdi. Hacı Hasan Efendi `nin resmi görev yaptığı Çaykara `da yıllarca hapishanenin kapısına kilit vurulmuş olması da insanlığa verdiği hizmetin bir yansımasıydı.
Son devrin İslam alimlerinden, sayısız öğrenci yetiştiren, son nefesine kadar ilim öğreten (vefatı 1982) İslam alemine mal olmuş Hacı Hasan Rami Yavuz (Hacı Hasan Efendi) ‘nin hayatını anlatan Çaykaralı Hacı Hasan Efendi adlı 2 ciltlik kitap oğlu Prof. Dr. Yunus Vehbi Yavuz tarafından hazırlanıp Çaykara Hacı Hasan Efendi Vakfı tarafından piyasaya sürüldü. Merhum Hacı Hasan Efendinin hayatı ve İlmi kişiliği yanında ayrıca Hacı Hasan Efendinin;
-Dini Kişiliği,
-Tahsil Hayatı,
-Görev Hayatı,
-Kişiliği
-İlmi Şahsiyeti,
-Tedris Hayatı,
-Yetiştirdiği Öğrenciler,
-Eğitim Öğretim Metodu,
-Tasavvufi Şahsiyeti,
-Şiirleri,
-Hizmet İlkeleri
-Hacı Hasan Efendi’nin Hocaları Sevdiği ve Feyz Aldığı Alimler yer
almaktadır. Kitapta ayrıca Eski Başbakanlardan
-Prof. Dr. Necmettin Erbakan olmak üzere.
-Eski Adalet Bakanı Şevket Kazan,
-Eski Devlet Bakanı Eyüp Aşık,
-Eski Çalışma Bakanı Ali Rıza Uzuner, -Eski Diyanet İşleri Başkanı Lütfi Doğan, -Ünlü avukat Kemal Kumkumoğl
akademisyenler emekli müftüler, İlçemizde hizmetleri ile takdir toplamış eski Müftü A.İkbal Aydın, Belediye Başkanları gibi pek çok şahsiyetin görüşleri de yer almaktadır.

DOĞUMUNUN 100. YILI DOLAYISIYLA ANILDI
Çaykara’lı büyük İslam âlimi müderris ve Nakşi mürşitlerden Hacı Hasan Efendi (Hasan Rami YAVUZ) vefatının 27. doğumunun 100. yılına rastlayan yıldönümünde bir panel ile anıldı.

Hacı Hasan Rami Yavuz, İstanbul Beşiktaş’ta hizmet veren Ihlamur Kız Kur’an Kursu salonunda öğrencileri, sevenleri ve aile fertleri tarafından anıldı.

Her yıl olduğu gibi, bu yıl da Türkiye’nin muhtelif bölgelerinden gelen öğrencilerinin ve dostlarının katılımı ile oldukça kalabalık ve seçkin bir topluluk tarafından rahmetle anıldı.

İki oturum halinde devam eden toplantının birinci oturumunu öğrencilerinden emekli imam Eşref KALAYCI hoca yaptı. Açış konuşmasını oğlu Yunus Vehbi YAVUZ yaptı. Daha sonra öğrencilerinden söz almak isteyenlere söz verildi. Öğrencilerinden Emirdağ Müftüsü İbrahim Sırmalı Hoca güzel bir anma konuşması yatı. Daha sonra bu oturum kapatıldı.

Çay molasından sonra ikinci oturuma geçildi. İkinci oturum dört bilim adamının katılımı ile panel tarzında oldu. Paneli H. Hasan Efendi’nin diğer oğlu Prof. Dr. Yusuf Şevki YAVUZ yönetti. Panel üç konuşmacı misafir hoca ile devam etti.

Panel’de Hacı Hasan Efendi’nin görüş ve şiirlerinden etkilendiği iki zata yer verildi. Biri Niyazi-i Mısrî, diğeri Sunullah-i Ğaybî idi.

Konuşmacılardan Dr. Necdet Yılmaz 17. Y.Yılda tasavvufi hareketlerden bahsetti. Daha sonra Doç. Dr. Hür Mahmut YÜCE, Niyazi-i Mısrî’yi anlattı ve Hacı Hasan Efendi’nin şiirleri ile Niyazi-i Mısrî’nin bazı şiirleri arasındaki benzerliği ortaya koydu; Mısrî’nin Hacı Hasan Efendi üzerindeki etkilerine değindi.

Üçüncü konuşmacı U.Ü. İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bilal KEMİKLİ idi. Kemikli de Hacı Hasan Efendi’nin sevdiği ve sohbetlerinde şiirlerine yer verdiği Kütahyalı Sunullah-i Ğaybî’yi anlattı, hayatı ve şiirlerinden örnekler verdi, düşünce yapısını ortaya koydu.

Dikkatli bir dinleyici kitlesi tarafından izlenen toplantı verimli, feyizli ve bereketli geçti. Hacı Hasan Efendi’nin hizmetlerinin ilelebet devam etmesini diliyoruz.