Kızgınlıkla ’’3 talak veriyorum’’ demekle boşanma gerçekleşir mi?

Sual: Selamun Aleyküm. Benim talak hakkında bir sorum olacak. Ben gurbette kamuda çalışan biriyim yazın 1 aylığına olmak üzere tek başıma (eşim çalıştığım yerde kaldı) memleketime izine gittim. İzin dönüşüme 1-2 gün kala telefonda kaynımla konuşmadan mesajlaşmak kaydıyla münakaşa ettik ve bu münakaşanın gece çok geç saatlerde olması nedeniyle ve karşı tarafın hakaretvari sözleri karşısında bu sinirle kaynıma mesajla "Bacına 3 Talak veriyorum" dedim. Bu söz üzerine zina olur korkusuyla hemen hemen 4 ay 20 gündür eve gitmiyorum. "Veriyorum" sözü ile Şimdi eşim benden boş mu oluyor?

Sadece talak veriyorum (eşimin yüzüne söylemedim) kelimesi eşimin benden boş olması için yeterli mi yoksa açık açık "Boşadım/Boşssun/Boştur vs gibi” sarih cümlelerin eşimin yüzüne ayrı ayrı zamanlarda söylenmesiyle mi boşanma hasıl olur. Acaba bu bir talak mıdır eğer talaksa dönüşü var mıdır?

Cevap: Mü’mini Allah’a ulaştıran üç temel hatve(adım)dır. Birincisi her türlü şirk ve nifaktan ayıklanmış kâmil anlamda iman; ikincisi ucb, riya, süma gibi manevi marazlardan kurtulup gerçek ve tertemiz bir bilgi ile yapılacak salih amel; üçüncüsü Muhammedî bir anlayışla tekâmül edilmiş güzel ahlak. İnsan genel manada bunlarda müstakim ve samimi olursa rızaya ulaşabilir.

Bu mukaddimeden sonra sizin mevzuunuzla ilgili şunları söyleyebiliriz:

Yaptığınız iş (kayınınızla hakarete varacak derecedeki tartışmalarınız ve bu tartışma neticesinde gadap ve şehvetinize hükmedemeyip eşinizi boşamanız) İslam’ın edeb ve ahlakına yakışmayacak bir iştir. Cenâbı Peygamber aleyhi’s-selâm: “İslâm güzel ahlaktır” Bir defasında da “Yarın bana en yakın olanınız ahlaken mükemmel olanınızdır.” buyurmaktadır. Bu yönünüzün eğitimi ve terbiyesiyle ciddi manada ilgilenmenizi tavsiye ederiz.

Gelelim nikâh ve talak meselesine… Bu kadar uzun süre bu işi cidden araştırmayıp çözüme kavuşturmamanız kendinize ve eşinize bir zulüm olarak amel defterinize yazılacaktır.

Asabi bir şekilde belki iradenizin dışında, planlamaksızın üzerinde ciddi düşünüp boşamayı kastetmeksizin o anki bir gafletle “3 talak” ifadesini kullanmanız tamamen bir kinayedir. Ve sizin üç talağınız değil, bir talağınız kopmuştur. Bunu da eşinizin rızasını alarak, gönlünü yaparak, ondan özür dileyerek; temiz olduğu (renkli olmadığı) bir dönemde yeniden nikâhınızı tazeleyip; iman ve nikâh konularının bu tip basitlikleri ve şaka yollu dahi olsa, ifadeleri kabul etmeyeceği bilinciyle samimi bir şekilde günahlarınıza tevbe ederek hayatınıza devam edebilirsiniz.

Nikâhınızı tazelemeden eşinizle mahrem sayılabilecek bir şekilde yakınlaşamazsınız. Ama iki talağınızın var olmasından dolayı evinize dönmenizde bir beis yoktur.

Selam ve dua ile.