İbn-i Teymiyye hakkında

Sual: Nizâmeddin SALTAN “ZALİMLER VE ZULÜM HAKKINDA SÜNNETULLAH (ZULÜM KANUNU)-2” başlıklı yazısında İbn-i Teymiye’den alıntılar yapmış olup kendisinden şeyhul islam diye bahsetmiştir.

Ehlisünnet âlimlerinin sapık olarak adlandırdığı birisi hakkındaki görüşürünüzü ve Hâce Hazretleri’nin İbn-i Teymiye hakkındaki görüşleri nelerdir, öğrenmek isterim....

Cevap: İslam uleması ve fukahası mes’eleleri değerlendirirken cumhurî bir yaklaşımla yani ekseriyetin görüşünü esas almıştır. İbn-i Teymiyye’nin bazı mes’elelerde ehlisünnete ters düştüğü doğrudur. Ama bundan dolayı onun sapıklığına kâil olanlar üç-beş kişiyi geçmemektedir.

Allah Resûlü’nün: “Âlimlerin eti zehirlidir, onları yemeyiniz.” ifadesi, “Ehli kıbleyi tekfir etmeyiniz.” ihtarı, Rabbimizin sûre-i Hucurat’ta: “Ölmüş kardeşinizin etini yemek gibi” olan gıybetten sakının emr-i şerifi bizim görüş çerçevemizdir.

Güllerin dikeninden müşteki olmak yerine o dikenler içinde gül yetiştiğine şakir olmak çok daha anlamlıdır. Zamanımız bazı ihtilaflar yüzünden birbirimizden kopup uzaklaşmak yerine azami müştereklerimizde ittifak edebilmenin, te’vili mümkün mes’eleleri hüsn-ü zan üzere te’vil etmenin zamanıdır. Hz. Mevlânâ “Kusuruz dost arayan bilsin ki dostsuz kalır.” buyurmaktadır.

Bu konu ile ilgili çok daha malumat verilebilirse de burada bu kadarla iktifa etmek uygun görülmüştür.

Selâm ve dua ile